грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете

по-доброто бъдеще се ражда в ранното детство. грижата, любовта и игрите в първите 1 000 дни са ключови за живота на детето.

предизвикателства за децата и семействата в българия

  • Детската смъртност в страната е сред най-високите в Европейския съюз.
    45% от децата живеят в риск от бедност или социално изключване.

  • Близо 8 000 бременни жени без здравни осигуровкираждат всяка година, като по-голямата част от тях имат много ограничен достъп до здравни грижи.

  • Всяка година между 8.5 и 9.5% от бебетата се раждат с ниско тегло, което е свързано с повишен риск от увреждания и проблеми в развитието.

  • 5.4% от децата на възраст между 1 и 2 години са с изоставане в растежа.

ролята на уницеф

УНИЦЕФ в България работи, за да осигури най-добър старт в живота на всяко дете в страната. УНИЦЕФ заедно с партньори осъществява пилотен модел на патронажни грижи Център за майчино и детско здраве в областите Шумен и Сливен, където обучени медицински сестри и акушерки предоставят безплатни домашни посещения на бременни жени и семейства с деца до 3 години.

Патронажните сестри предоставят практически насоки за здравето, кърменето и храненето, стимулирането на развитието на децата, както и други въпроси, свързани с позитивното родителство. Патронажната грижа подкрепя и бъдещи майки без здравни осигуровки, като им помага да получат достъп до акушеро-гинекологични грижи. Работата на медицинските сестри дава възможност за ранно идентифициране на проблеми в развитието при децата, неглижиране и насилие в семейството.

до момента патронажните сестри са подкрепили над 11 000 деца и семейства в областите шумен и сливен. или близо 70% от всички момчета и момичета до 3 години в двете области.

Дългосрочната ни цел е патронажната грижа да достигне всички родители на малки деца в България. През 2019 г. Министерството на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички области на България, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения. Имаме нужда от помощта на дарителите, за да продължим успешната работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България.

На кого помагаме

историята на диана

историята на диана

Животът на Дияна преди раждането на сина й е като вълнуващ разговор за мечтата да бъде майка, за изборите, които са я направили такава, каквато е, и за трудните моменти, осмислили желанието й да има дете. Оттогава нататък, това е история на щастието, разказана от първо лице...

научи повече

историята на галина

историята на галина

„Майчинството е еднопосочен билет към щастието и си готова да платиш за него всяка цена”, казва с усмивка Галина, събрала в топла прегръдка своите близнаци Ели и Дани. Докато стигне до този момент тя преминава през страх и отчаяние...

научи повече

Патронажната сестра - герой за всяко семейство

Патронажната сестра - герой за всяко семейство

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно момиченце Лили. Tе живеят в Нова Загора, град в Сливенския регион...

научи повече

Близо до сърцето – историята на Маги и Пенка

Близо до сърцето – историята на Маги и Пенка

Животът на Магдалена преди раждането на детето й описва траектория, която се спуска рязко надолу като скоростно влакче. Тя е едва на дванайсет, когато е отвлечена от сутеньори и захвърлена на улицата...

научи повече